Zo’n 180 handhavers van gemeente, politie en verschillende andere overheidsdiensten kwamen gisteren in actie in stadsdeel Laak. Tijdens een grote handhavingsactie controleerden ze onder meer op zaken als overbewoning, te hoge huren, naleving van de horecawetten en fout parkeren.
Medewerkers van de Haagse Pandbrigade controleerden op te hoge huren in Laak. Sinds maart 2024 moeten verhuurders een verhuurdersvergunning hebben. Onderdeel van de voorwaarden voor zo’n vergunning is dat huiseigenaren geen te hoge huur mogen vragen. In vijf gevallen konden medewerkers van het huurteam gisteren vaststellen dat de verhuurder te veel huur vroeg; in het ergste geval 800 euro te veel. In dertien andere gevallen wordt nader onderzoek ingesteld.
Drie panden bleken in strijd met de regels te zijn verkamerd. Vijf keer was sprake van illegale bouw, bijvoorbeeld wanneer mensen bleken te wonen in bedrijfspanden. Ook bleek er nogal eens iets te mankeren aan de inschrijving in het bevolkingsregister: in negentien gevallen woonde de ingeschreven bewoner niet in het pand, en ook in negentien gevallen woonden op een adres juist mensen die er niet waren ingeschreven. In drie gevallen was mogelijk sprake van fraude met uitkeringen. Daarnaast sloten controleurs van netbeheerder Stedin vier panden af van gas en elektriciteit omdat de bewoners geen contract hadden.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Fatbikes
Op en rond het Lorentzplein werd een verkeerscontrole gehouden. De politie deelde in totaal 95 bekeuringen uit, waarvan 25 voor scooters en fatbikes die op de rollenbank te veel vermogen bleken te hebben. Drie chauffeurs werden aangehouden voor rijden onder invloed. De Rijksbelastingdienst trof 25 voertuigen aan met een openstaande belastingschuld van in totaal ruim 162.000 euro. Verschillende chauffeurs betaalden het openstaande bedrag direct, in totaal ruim 20.000 euro. Zes auto’s werden in beslag genomen en één afgevoerd.
De gemeentelijke belastingdienst was ook actief. De scanauto controleerde bijna 5.000 auto’s. Het resultaat: een openstaande schuld van ruim 40.000 euro aan niet betaalde parkeervergunningen. Daarvan kon de gemeente direct ruim 17.500 euro innen; de andere voertuigen kregen een wielklem. Drie taxichauffeurs kregen te maken met een controle van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een chauffeur had te lang achter het stuur gezeten, een ander reed op een leerlingenkaart. Zij kregen allebei een proces-verbaal.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Ongewenste vreemdeling
Tijdens de handhavingsactie werden negentien horecagelegenheden in Laak gecontroleerd. Daarbij werden verschillende overtredingen geconstateerd. Een ondernemer had een gokkast zonder vergunning en in twee zaken werden mensen aangetroffen die daar illegaal werkten. Andere overtredingen waar de inspecteurs op stuitten hadden te maken met hygiëne en afval. Bij verschillende ondernemers waren de afzuiging en de vetafscheider niet in orde. Ook trof de politie een ongewenste vreemdeling aan; die is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Een ander kreeg een bekeuring omdat hij een mes bij zich had. De politie hield bovendien drie mensen aan die nog een gevangenisstraf moesten uitzitten van 17 tot 49 dagen.
De gemeentelijke handhavers op de fiets – het biketeam – schreven boetes uit voor wildplassen, hangen in portieken en het drinken van alcohol op straat. Verder werden 88 naheffingen uitgedeeld voor auto’s die geen parkeergeld hadden betaald, en 59 boetes voor fout parkeren. Controleurs van de HTM deden hun werk in de tram. Zij deelden in totaal 171 bekeuringen van 56 euro uit voor zwartrijden, en tien bekeuringen aan reizigers die geen identificatiebewijs konden tonen.